В момента хората боледуват най-много от респираторни заболявания. Това заяви пред

...
В момента хората боледуват най-много от респираторни заболявания. Това заяви пред
Коментари Харесай

Грипната епидемия се пречупва, но се очакват нови пикове

В момента хората боледуват най-вече от респираторни болести. Това съобщи пред Нова телевизия проф. Георги Попов - шеф на клиника по инфекциозни заболявания.

Той разясни, че преди всичко това е грипът. COVID-19 отишъл на по-заден проект, но " въпреки всичко дебне зад ъгъла " и отново ще се появи. Сред другите респираторни болести са респираторен синцитиален вирус, аренувирус и други Срещат се също варицела и скарлатина.

Попов означи, че през последната седмица грипната епидемия се пречупва. Това обаче не бивало да ни успокоява, така като се чакат нови пикове.

Той уточни, че грипът е целогодишно заболяване. В интервала януари-февруари той се популяризира епидемиологично, само че у нас имало доста случаи на грип вид Б и през март.

По думи на Попов тази година грипната зараза е много по-лека спрямо други години. Тежка била 2009 година със свинския грип. СЗО следи случаите в Южното полукълбо, подобен вид протичане се трансферира и за Северното полукълбо, разясни той.

Попов изясни, че първичните грипни затруднения са породени от самия вирус, а вторичните - от насложените бактериални и гъбични инфекции.

" Първичните засягат белия дроб, централната нервна система, сърдечно-съдовата система, бъбреци ", изреди медикът.

Той бе безапелационен, че при затрудненията от грип без антибиотик не може. " Тук е тънкият миг да се откри по кое време тъкмо да се включи антибиотик. Невинаги, само че когато имаме рискови контингенти - хора над 65 година, дребни деца, бременни, за това би трябвало да сме изключително внимателни дали да включим антибиотик, в случай че се постанова ", разясни Попов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР